It-sikkerhed – Pas på dit NemID

NemID

Der er mange ting man skal tænke over når det gælder NemID, og ikke mindst it-sikkerhed generelt. NemID er nemlig din private nøgle til alt som har med dine private oplysninger at gøre og ikke mindst din økonomi. Du bruger samme id og adgangskode til alle offentlige netsider, mange private tjenester og din netbank. Det er derfor ikke så vanskelig at tænke sig til at man må være påpasselig med brugen og opbevaringen af NemID.

Hvad skal du passe specielt på?

En ting er at du selvfølgelig aldrig må dele din NemID med andre. Dette vil give dem tilgang til alt, og derfor skal hverken nære venner eller familie kende til din NemID. Det er din sikkerhed det gælder, og det kan gå meget galt om din NemID og specielt nøglekortet kommer på afveje.

Mange kriminelle, som ”arbejder” med it-kriminalitet prøver jævnligt at narre folk til at tage billeder af nøglekortet og uploade det til en såkaldt ”sikker” app. Det eneste formål er at få adgang til dine oplysninger og så tømme din bankkonto eller begå anden økonomisk kriminalitet.

www.scandilån.com sammenligner lån, hvor man underskriver med NemID, her er det vigtigt at sikkerheden er i top. Tænk hvad der vil ske hvis andre fik tilgang til din NemID og kunne ansøge om lån i dit navn? Derfor kan vi alle være taknemmelige for at der stilles store krav til sikkerheden hos banker og andre långivere.

Det er dit eget ansvar

Det er vigtig at huske på at du selv har ansvaret for at din NemID ikke havner i forkerte hænder. Med andre ord må du selv sørge for at alle oplysninger bliver opbevaret på en sikker måde. Skulle du miste din NemID eller har mistanke om at noget er galt, så er du forpligtet til at blokere din NemID straks. Bliver den misbrugt til kriminelle handlinger kan du nemlig risikerer at blive gjort ansvarlig. Du kan også følge gode råd fra eksperterne.

Pas på falske hjemmesider

En ting som desværre er meget ”moderne” for tiden er falske hjemmesider. Et problem er at det kan være svært at se om en hjemmeside er legitim eller falsk, og mange spørger sig selv om hvordan man kan se forskel. I dag er it-kriminelle meget dygtige og de kan efterligne og hjemmesider så det er næsten umuligt at se forskel. Alligevel er det et par ting du bør være opmærksom på før du bruger din NemID.

Der er ingen banker eller offentlige myndigheder som sender du e-mail med et link til en side hvor du må logge på med NemID. En anden ting er at du bør se efter om at adresselinjen starter med ”https” og evt. hængelås symbolet. Sidst, men ikke mindst bør du se efter om hjemmesiden ser du som den plejer.

Hvis der er sprogfejl eller links som ikke fungerer, så er der gode muligheder for at nogen prøver at narre dig. Det er på denne måde at langt de fleste forsøg på svindel foregår, så her gælder det om at være opmærksom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*